RISK MANAGEMENT

Monitoring aktuálních informací a webových zdrojů týkajících se "Risk Managementu". Weblog je součástí informačního portálu AKA-MONITOR, www.akamonitor.cz, spravovaného doc. A. Katolickým

Moje fotka
Jméno:
Místo: Plzeň, Czechia

Internetový publicista provozující AKA-MONITOR ISSN 1804-042X www.akamonitor.cz,.

7.12.11

Jak vítězit nad riziky - LINDE Praha - recenze akamonitor.cz

Vydavatelství  LINDE Praha projevilo dobrý cit pro aktuální potřeby ekonomické praxe. Kniha „Jak vítězit nad riziky“ přišla na trh v pravou chvíli. Po prostudování knihy se mi chtělo zvolat „Konečněkomplexní a při tom prakticky využitelný přístup k řízení rizik!“. 
Podrobnou recenzi knihy jsem opublikoval na svém portálu na adrese:www.akamonitor.cz/recenze/krulis1.htm
Autorem knihy je zkušený odborník - PhDr. Ing. Jiří Kruliš. Problematice rizik se věnuje dlouhodobě jako poradce pro firmy.
Kniha je určena v prvé řadě manažerům na všech pozicích a úrovních podnikové  hierarchie, ale i všem ostatním pracovníkům, kteří se v podnicích zaměřují na  zvládání podnikových rizik - procesních, personálních, bezpečnostních,  informačních, zdravotních ad.  Je užitečnou příručkou pro specialisty různých oborů:  personalistiku, management kvality, projektový a krizový management,  controlling a dále pro pojišťovny, makléře, poradenské a školicí firmy, kouče  i pro studenty a pedagogy v uvedených oborech. 
Záměr knihy formuluje autor ve čtyřech bodech takto:
 - odpovědět na otázku JAK VČAS, DŮSLEDNĚ a KOMPLEXNĚ ODHALOVAT a ZVLÁDAT RIZIKA?
 - přehledně probrat všechny procesy a faktory, které v podnicích rozhodují o  spolehlivosti, bezpečnosti,  výkonnosti a efektivnosti procesů podniků a tím pádem o jejich úspěšnosti,
 - u každého z jednotlivých témat uvést a charakterizovat co nejúplnější výčet  faktorů, hledisek, vlivů, které nesmí být v manažerských postupech opomenuty,
 -  poskytnout praktické postupy a metodický návod pro analýzu a snižování  rizik, zejména s využitím metody Identifikace procesů a rizik – IPR.
Jiří Kruliš koncipoval strukturu knihy tak, aby v každé kapitole, věnované určitému segmentu managementu, vždy byly zmíněny všechny klíčové požadavky. Každá kapitola tak může být využívána jako relativně samostatný návod pro daný segment.
Aktuální informace k metodě IPR lze nalézt na webové adrese www.management-rizik.cz .
Knihu Jiřího Kruliše vřele doporučuji podnikovým pracovníkům především  pro:
 - úzkou návaznost problematiky řízení rizik na jednotlivé segmenty podnikového managementu. 
 - zvolený kauzální přístup k řízení rizik
 - komplexní pojetí podnikového risk-managementu
 - zdůraznění  lidského faktoru, jako jednoho z nejdůležitějších zdrojů podnikových rizik
 - úspěšně zvolenou harmonii mezi základními metodickými poznatky a praktickým přístupem
 - přiblížení problematiky na konkrétní, původní metodice IPR.
I když to ze stručného obsahu není zcela zřejmé, představuje velmi cennou část knihy pojednání o informačních rizicích, jejich analýze a o opatřeních k prevenci a řešení problémů s riziky v této oblasti.
Za velmi cenný považuji  autorův důraz na skutečnost, že jednotlivá rizika nepůsobí izolovaně. Vzájemná vazba rizik v různých segmentech podnikového managementu a jejich vzájemné působení, vyvolává potřebu komplexního celopodnikového přístupu.
Kniha je určena především podnikovým pracovníkům,  obsahuje však rozsáhlou množinu poznatků, přímo či nepřímo využitelných v řízení rizik v institucích veřejné a státní sféry. 
Autorovi knihy, recenzentům knihy a vydavateli  knihy patří uznání a dík za to, že odborné veřejnosti zpřístupnili komplexní soubor poznatků  o řízení podnikových rzik v prakticky využitelné podobě.